Kapsamlı Göz Muayenesi Psödotümör Serebri

Psödotümör Serebri Tedavisi için Nereye Başvurmalı

Hayır, özellikle kilolu çocuklarda ve gençlerde baş ağrısının altında ciddi, görmeyi tehdit eden bir neden olabilir: Psödotümör Serebri

Çocuklarda Okul Stresi, Baş ağrısı…. Göz dibi muayenesini ihmal etmeyin. 

Hormon tedavisi, akne ilaçları, aşırı kıllanma, adet düzensizliği gibi sorunlarla beraber baş ağrısı olan bayanlar için göz dibi muayenesi gerekli midir? 

Evet, görmeyi tehlikeye sokabilecek bir rahatsızlık, psödotümör serebri veya kafa içi kitle olabilir.

Psödotümör Serebri

“Psödotümör serebri” terimi, beyni ve omuriliği çevreleyen sıvı basıncının arttığı durumu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu durum, beyin içinde bir tümör veya başka bir anormallik olmaksızın, belli belirtilerle karakterize yüksek intrakraniyal basınç durumunu ifade eder. Psödotümör serebri aynı zamanda “idiopatik intrakraniyal hipertansiyon” (IIH) olarak da adlandırılır.

Beyin-omurilik sıvısı veya serebrospinal sıvı, beyindeki boşluklarda koroid pleksus kisti tarafından üretilen renksiz vücut sıvısıdır. Vücudumuz için çok önemli olan beyin ve omurilik için yastık veya tampon gibi bir işlev görmekle birlikte, kemik içindeki bu yapılara mekanik ve immünolojik koruma sağlar.

Psödotümör Serebri Neden Olur?

Psödotümör serebrinin nedeni bilinmemektedir. Altta yatan neden belirlenirse, duruma idiyopatik yerine sekonder intrakraniyal hipertansiyon denir.

Beyin-omurilik sıvısı genellikle beyin içindeki basıncın sabit kalmasına izin veren bir hızda kan dolaşımına emilir.

Psödotümör serebri’de izlenen artmış intrakraniyal basınç, bu emilim sürecindeki sorunlardan kaynaklanabilir.

Risk Faktörleri

Aşağıdaki faktörler, psödotümör serebri ile ilişkilendirilmiştir:

Obezite

Üreme çağındaki obez kadınlarda bu bozukluğun gelişme olasılığı daha yüksektir.

İlaçlar

Sekonder intrakraniyal hipertansiyonla ilişkilendirilen maddeler arasında şunlar bulunur:

Büyüme hormonu

Tetrasiklin

Fazla miktarda A vitamini

Sekonder intrakraniyal hipertansiyonla ilişkilendirilen bazı hastalıklar (Addison hastalığı,

anemi, kan pıhtılaşma bozuklukları, böbrek hastalığı, lupus, polikistik over sendromu, uyku apnesi, az çalışan paratiroid bezleri)

Komplikasyonlar

Psödotümör serebri olan bazı insanlarda hastalık kontrol altında tutulamazsa görme sorunları kötüleşmeye devam edebilir ve körlüğe yol açabilir.

Psödotümör Serebri Belirtileri Nelerdir?

Baş ağrısı (genellikle migren benzeri, sabahları daha şiddetli olabilir), boyun ağrısı

Bulantı ve kusma.

Görme problemleri, özellikle bulanık görme veya görme alanlarının daralması.

Kulak çınlaması (tinnitus).

İlaç tedavisi veya bazen cerrahi müdahale gerektiren ciddi vakalarda görülen başka nörolojik belirtiler.

Psödotümör Serebride Teşhis

Teşhis genellikle nöro-oftalmolojik muayene ve beyin görüntülemesi (MR veya CT taramaları) kullanılarak yapılır. Buna ek olarak, beyin omurilik sıvısının (BOS) bir örneği alınarak BOS basıncı ölçülebilir.

Psödotümör Serebride Tedavi

Tedavi, semptomları hafifletmeyi ve intrakraniyal basıncı düşürmeyi amaçlar. Tedavi seçenekleri arasında diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar (örneğin, karbonik anhidraz inhibitörleri, topiramat…), beyin omurilik sıvısının cerrahi olarak boşaltılması (lomber ponksiyon) ve nadiren de olsa şiddetli vakalarda şant cerrahisi ve optik sinir kılıfında pencere açılması cerrahisi yer alabilir.

Psödotümör serebri tedavi edilmezse, görme kaybı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle özellikle başağrısı olan kişilerin uzman bir doktora danışmaları önemlidir. Göz arkasında optik sinirin muayenesi, gerekli durumlarda ultrason ve MR görüntüleme, görme alanı ve optik koherens tomografi ile hastaların izlemi aksatılmamalıdır. 

Uzun süreli uzay yolculuğu da , optik sinirde IIH’a benzer etkiler oluşturabilir.

Scroll to Top